dimecres, 22 d’octubre del 2014

La malària o paludisme


La malària o paludisme  és una protozoosi de caràcter febril produïda pel paràsit Plasmodium que s'encomana per picada del mosquit Anopheles femella, que és el vector; els mascles no piquen, ja que s'alimenten de vegetals. Les espècies reconegudes com a causants de la malaltia són: P.falciparum és l'espècie més patògena i responsable dels casos mortals, (provoca al voltant del 80% dels casos i aproximadament el 90% de les morts) i P.vivax, però P.ovale (aquesta no mata, però pot provocar recaigudes als 4 o 5 anys després de la primera infecció), P.malariae (aquesta les pot provocar als 20 anys posteriors).
L'únic cas de contagi directe entre humans és el d'una dona embarassada que transmet la infecció via trasplacentària al fetus.
Els símptomes són molt variats: cursa amb febre entre els 8 i 30 dies posteriors a la infecció i pot estar acompanyada, o no, de dolor (de cap o musculars), diarrea, decaïment i tos.
En regions on la malària és altament endèmica, les persones són tan sovint infectades que desenvolupen la "immunitat adquirida", és a dir que són portadors més o menys asimptomàtics del paràsit.
Els medicaments antipalúdics no garanteixen una protecció absoluta contra la infecció.
Aquesta malaltia és la primera causa de malalties debilitants, i és la primera en importància entre aquest tipus de malalties, amb més de 200 milions de casos cada any en tot el món.
El Dia africà de la lluita contra el Paludisme se celebra el 25 d'abril, atès que és en aquest continent on la malaltia és més comuna.
La primera vacuna mitjanament desenvolupada fou pel doctor Manuel Elkin Patarroyo, metge colombià, tot i que encara no compta amb una efectivitat suficient.
Aquest es el cicle de transmissió de la malària o paludisme encara que estiga en castellà es interessant mirar-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada